Wire & Wire

Tips Wire & Wire

Punniken met Wire & Wire

Omdat punniken met metaaldraad (Wire & Wire 28 en 26 gauge) iets anders werkt dan met nylondraad of katoen, hierbij een korte handleiding:
De opzet is hetzelfde als bij nylondraad en katoen. Tijdens de eerste toer ga je ruimte in de steken werken, dit doe je als volgt. Je begint te punniken bij het pinnetje waar je bij het opzetten als eerste een lus van metaaldraad omheen hebt geslagen (op de tekening is dat pinnetje 1). Je trekt de lus een stukje naar je toe en buigt dan de steek over het pinnetje. Vervolgens ga je naar de tweede pin waar je een lus omheen hebt geslagen (op de tekening is dat pinnetje 4), en punnikt die steek. Je zult merken dat je de ruimte uit de eerste steek naar de tweede steek trekt. Punnik zo de eerste toer. Knip een stuk Wire & Wire van 22 gauge dat je dubbelvouwt en tussen de opzetsteken door, van boven naar beneden door het klosje steekt. Je trekt het punnikwerk na elke toer voorzichtig een beetje aan met deze draad. Vanaf de tweede toer punnik je gewoon rond, zoals je dat normaal ook doet. Op deze manier kan het bijna niet fout gaan. Mocht de draad toch knappen, begin dan niet meteen opnieuw. Je kan de draadjes om elkaar twisten en verder punniken. Deze werkwijze volg je ook bij punnikklosje 6 pin en bij punnikklosje 8 pin.

Tip: Zorg ervoor dat het metaaldraad waar je mee wilt punniken niet geknikt is geweest, hierdoor kan tijdens het punniken de draad knappen. Als je met opgeregen kralen wilt punniken, controleer dan of de kralen geen scherpe randen om het gat hebben. Dit zou je metaaldraad door kunnen snijden.
Succes met Wire & Wire en veel punnikplezier!
Margriet Kors
Heeft u vragen of Wire & Wire metaaldraad? Mail naar Margriet Kors, E-mail: margriet.kors@planet.nl 
Wat heb je nodig voor Wire & Wire?
Door Sandra Bouw
Je moet het wire & wire gelakt metaaldraad dus mooi kunnen buigen.
Daar zijn verschillende tangen voor:
Rondbektang: voor het maken van oogjes en ronde vormen.
Halfrondbektang: voor het buigen van ronde vormen, sluiten van oogjes en buigen van platte spiralen.
Platbektang: voor rechte hoeken, scherpte bochten en sluiten van oogjes.
Kniptang: om de wire & wire draad makkelijk te knippen.
Kromme platbektang: handig te gebruiken bij fijn draadwerk.
Andere artikelen die handig te gebruiken zijn:
Wire Artist: Deze is handig te gebruiken voor speciale mooie patronen, die je maakt van dikke wire & wire.
Wire Winder: Deze is juist voor de dunne wire&wire bedoeld. Hier kan je mooie spiralen van draaien.

Instructies Wire Winder
door Annemieke
Met de Wire Winder kun je snel en gemakkelijk spiralen maken. De Wire Winder bestaat uit de volgende onderdelen : Een standaard in U-vorm, een dikke pen, een dunne pen en een schroef om de standaard ergens op vast te schroeven. (handig is om de standaard evt. met een klem aan de tafel vast te klemmen, hoef je nergens gaten in te maken ook.)
Om te beginnen kun je het beste met wat dunner, buigzamer draad beginnen , bv. 26 gauge (0,45 mm) Als je de slag te pakken hebt, kun je ook dikker draad gebruiken.
De enkele spiraal 
Om een enkele spiraal te maken, doe je het volgende :
Gebruik de dunne pin, zet het uiteinde van de metaaldraad aan de lus van de pin vast. Schuif de pin in het kleinste gat van de standaard, zo ver mogelijk tegen de standaard aan. Houd de draad strak tegen de standaard aan en draai de pin rond zodat de spiraal (max. 15 cm) zich vormt. Als de spiraal de juiste lengte heeft, knip je de draad en de knoop aan de lus van de pin af. Je kunt de spiraal nu voorzichtig van de pin laten glijden. Nu kun je het beste nogmaals de draad aan beide kanten van de spiraal afknippen om scherpe randjes te voorkomen. Doe dit met een scherpe wire&wire kniptang (met een spitse bek) en knip "in" de spiraal zodat er geen hoekjes meer uitsteken. Klaar is je enkele spiraal! Je kunt de spiraal nu gewoon op draad rijgen of er een kettelstift in maken. (steek een wat dikker (bv. 0,6 of 0,8 mm) ijzerdraad door de spiraal heen en maak aan beide kanten een oogje.
De dubbele spiraal
Je kunt ook de enkele spiraal nogmaals op de winder draaien om er een dubbele spiraal van te maken. Dit gaat als volgt: Steek door de enkele spiraal ijzerdraad, van dezelfde dikte of dikker draad. Je kunt nu de dikke en de dunne pin gebruiken, wat je zelf het mooiste vind. Zet het uiteinde van de draad weer vast aan de lus van de pin. Houd de draad strak tegen de standaard aan en draai de pin een aantal slagen rond. Je krijgt zo een enkele spiraal. Je kan deze zoveel slagen maken als je zelf mooi vind. Druk dan de enkele spiraal goed tegen de pin en de  standaard en draai hierin een slag. Dit vereist enige oefening. Draai nu de enkele spiraal helemaal op tot een "dubbele spiraal". Eindig weer met een stukje enkele spiraal, ongeveer net zo groot als waarmee je bent begonnen. Knip de draad weer af en knip de draad om het begin los. Knip met een scherpe tang in de spiraal om scherpe randjes te voorkomen. Ook hier kun je met een stuk metaaldraad een "kettelstift" van maken of hem als kraal op draad rijgen.
Open dubbele spiraal
Je kunt ook de dubbele spiraal "open draaien" door met je vingers de uiteinden beet te houden en de spiraal voorzichtig een paar slagen terug draaien. Hier kun je dan weer evt. een enkele spiraal indrukken en daar met ijzerdraad weer een kettelstift van maken. (het is wel het handigst als je dan de dubbele spiraal op de dikke pen gedraaid hebt, zodat de dunne enkele spiraal hierin past.)
Dubbeldikke spiraal
Eventueel kun je de dubbele spiraal nogmaals op de winder draaien op dezelfde manier als je de dubbele spiraal hebt gemaakt. (dus een draad erin en eerst een paar slagen met dit nieuwe draad draaien, vervolgens de spiraal draaien en eindigen met het enkele draad.) Hierbij is het wel het mooist als je de spiralen (de enkele en de dubbele) op de dunne pin hebt gedraaid. Dit geeft een heel grappig effect.
Kraaltjes spiraal
Verder kun je ook nog wat kleine kraaltjes op het metaaldraad rijgen en daar spiralen (en dubbele spiralen) mee draaien. Of met 2 verschillende kleuren spiralen maken. Mogelijkheden te over dus!

Diktes Wire & Wire metaaldraad
Door Annemieke Reedijk
Velen mensen weten niet hoe de diktes van Wire&Wire werken. Op dunne wire staat aangegeven dat het een dikte heeft van 28 gauge terwijl dikke wire juist weer een dikte van 14 gauge heeft. Je zou eerder denken andersom. Hieronder de vertaling van gauge naar mm:
Gauge   Millimeter
28      0,321 mm
14      1,63  mm

Bron: http://www.kars.nl