Tips Aleene's
Alle Aleene's verf en crackle producten zijn niet meer leverbaar.
Voor de mosaic crackle medium en de quick crackle kunnen wij het alternatief van Plus leveren.
Een stap voor stap uitleg kunt u downloaden als een pdf.
Klik op 1 van de onderstaande linken voor de prijzen.
Deze worden eerdaags op onze website geplaatst.
ALEENE'S ACRYLVERF
Aanbrengen van een basislaag
De Aleene's® verf is smeuïg en laat zich goed en gemakkelijk aanbrengen. U zult merken dat deze verf goed dekt. Voor een mooi resultaat kan het soms mooier zijn om twee laagjes aan te brengen. In sommige gevallen moet u de ondergrond voorbewerken.
- Zorg steeds dat de ondergrond schoon en stofvrij is. Werkstukken van hout kunt u het beste vooraf goed schuren. Na het schuren veegt u het stof met een penseel of doek weg.
- All-Purpose Primer: Bij extra gladde oppervlakken, zoals glas, plastic en metaal is het te adviseren om eerst een laag All-Purpose Primer aan te brengen. De verf hecht dan beter.
- Zorg dat het werkstuk vetvrij is en breng daarna een laagje primer aan. Vervolgens kunt u het met de acrylverf beschilderen. Ook bij sterk absorberende oppervlakken, zoals terracotta potten, kan een laagje van dit medium erg nuttig zijn.
- Keraplus figuren laten zich over het algemeen moeizaam beschilderen. De Aleene'® verf is een van de weinige verfsoorten die zich hier zonder voorbewerken op hecht. Het is zelfs mogelijk om zonder primer deze figuren te beschilderen.
Werkwijze:
Voor het aanbrengen van een basislaag kunt u het beste een brede platte kwast met zachte haren gebruiken. Deze laten namelijk geen `sporen' in de verf achter. Zo krijgt u over het algemeen een glad resultaat. De breedte van de kwasten kunt u het beste aanpassen aan de grootte van het werkstuk.
Bekijk hier de kleuren van de Aleene's® Premium-CoatTM Acrylics!
ALL-PURPOSE PRIMER (118033/0104) (EN 104):
De All-Purpose Primer geeft een basislaag, waar u vervolgens over kunt schilderen. Het is in feite de voorbereiding voor het beschilderen van het werkstuk. Gebruikt u dit medium, dan brengt u dit als eerste laag aan, onder de acrylverf.
Het All-Purpose Primer medium kunt u op alle ongeverfde oppervlakken gebruiken, behalve op textiel. Vooral bij zeer gladde oppervlakken, zoals glas en plastic verdient het aanbeveling om eerst een laag van dit medium aan te brengen.
Daarnaast kunt u het ook op ongeverfde materialen, zoals hout, terracotta potten, enz. gebruiken.
Werkwijze:
- Maak het oppervlak goed schoon.
- Glas en metaal maakt u eerst vetvrij met water en zeep. Vervolgens verwijdert u de zeepresten door het oppervlak met water en azijn na te behandelen. Laat het daarna goed drogen.
- Houten voorwerpen schuurt u licht. Het fijne stof verwijdert u met een zachte doek of kwast grondig.
- Breng vervolgens een laagje All-Purpose Primer aan.
- Laat het medium goed drogen. Na het drogen kunt u het werkstuk verder decoreren en beschilderen. FLOW MEDIUM 118033/0110
Zoals de naam al aangeeft, zorgt dit medium voor een goede vloeibaarheid van de verf. Vermengd met verf, zorgt het ervoor dat de verf gemakkelijk van het penseel vloeit. Op deze manier kunt u lijnen en letters schilderen, zonder dat het penseel stottert of hapert.
Het medium is ook te gebruiken bij technieken, zoals floating, side-loading of double-loading. Het medium kan daarbij op diverse wijzen worden gebruikt; vermengd met water: 4 druppels medium op 30ml water (voor het gemak kunt u dit mengsel in een flesje doen), of puur uit het flesje, of vermengd met acrylverf.
Techniek FLOATING:
Met behulp van deze techniek brengt u een schaduwrandje aan op een werkstuk. Door op de basislaag een laagje Flow Medium aan te brengen zal de aangebrachte verf voorzichtig uitvloeien. Dit zorgt voor een geleidelijke en mooie overgang van de gebruikte kleur. Bij deze techniek gebruikt u een platte penseel of een shader.
Werkwijze:
Breng een basislaag van acrylverf aan of beschilder het werkstuk naar wens. laat dit goed drogen. Breng op de plaats waar u het kleurverloop wilt laten ontstaan het Flow Medium aan.
“Laad” het penseel aan één zijde met verf. Wrijf eerst over het palet, zodat de verf zich in het penseel verdeelt. Breng nu de kleur aan in het nog natte medium. De ‘geladen’ kant van het penseel raakt daarbij de rand van het natte medium of steekt uit tot in het nog droge gedeelte.
Techniek SIDE-LOADING OF DOUBLE-LOADING:
De techniek van side-loading geeft een verloop van één tint van donker naar licht. Bij double-loading neemt u twee kleuren tegelijk op uw penseel. In het midden van de penseelstreek wordt de overgang van de ene kleur naar de andere gecreëerd. Het “laden” van het penseel blijft voor beide technieken gelijk.
Werkwijze: SIDE-LOADING:
Neem eerst voldoende Flow Medium op uw penseel, zodat de haren er glanzend uitzien. Ga eventueel eerst even over een tissue om het teveel weg te vegen.
Duw nu één zijde van het penseel in de verf of strijk met één zijde van het penseel door het dotje verf op het palet. Wrijf met het penseel een enkele keer heen en weer op een lege plek van het palet. Zorg daarbij dat de verf zich goed in de haren van het penseel verdeelt. Ga nu met het penseel over de gewenste plaats op uw werkstuk.
Werkwijze: DOUBLE-LOADING:
Neem voldoende Flow Medium op uw penseel en veeg op een tissue het overtollige af.
Duw eerst één zijde van de penseel in de verf en vervolgens de andere zijde in een andere kleur. Op een lege plaats op uw palet veegt u met het penseel heen en weer, zodat de kleur licht verspreidt en vermengt. Breng nu de verfstreek aan op het werkstuk. CLEAR GEL MEDIUM 118033/0105 (EN 105)
In het Aleene’s® assortiment vindt u het Clear Gel Medium. Dit medium verdikt de verf en verlengt de droogtijd enigszins. Hierdoor kunt u van iedere kleur in het palet een gel maken. Met deze gels kunt u sponzen, zoals u met de acrylverven doet.
Breng allereerst een basislaag aan. Neem een spons en ga daarmee door de gel. Spons daarna over het werkstuk. U krijgt daardoor een fijn netwerk van gel verspreid over uw werk.
In plaats van een vochtige spons kunt u ook huishoudfolie gebruiken. Vorm hiermee een propje en ga daarmee door de gel. Dep af op een tissue en dep op uw proefstuk. Hierdoor krijgt u een grillig patroon met rechte hoekjes en vouwtjes.
Werkwijze:
- Breng een basislaag van dekkende verf aan op uw werkstuk.
- Breng over een deel van het werkstuk gel aan wat vermengd is met een contrasterende kleur verf. Leg hierover een stuk folie. Wrijf met de vingers het folie in kreukels. Doordat de gel nog nat is, gaat dit gemakkelijk. Pak het folie bij twee hoeken vast en til het in één keer op. Er blijft op het werkstuk een grillig patroon achter.
- Werk nu het volgende deel van het werkstuk af. Ga zo verder totdat het hele werkstuk zo behandeld is.
De wat dikkere gel kunt u op diverse manieren bewerken, dit geeft steeds een ander effect. Zo kunt u bijvoorbeeld tekenen met een kam of bolletjespen.
Werkwijze:
- Breng op uw werkstuk met dekkende verf een basislaag aan.
- Breng hier overheen een laag gel wat vermengd is met een contrasterende kleur verf. In de nog natte gel kunt u nu een patroon aanbrengen. Hiervoor kunt u een spatel, cocktailprikker of bolletjespen(embossingpen) gebruiken. Voor een mooi patroon kunt u ook een grote kam gebruiken.
Spons-Veeg techniek
Hiervoor gebruikt u een basislaag van metallics, met daarop een mengsel van Glazing en Clear Gel Medium vermengd met zwarte verf.
Werkwijze:
- Breng met Gold een basislaag aan. Spons er vlekken op met Antique Gold en Copper. Laat dit drogen.
- Meng enkele druppels zwart met het Glazing Medium en wat Clear Gel Medium. Maak een rond stukje spons vochtig.
- Breng het zwarte mengsel met een brede kwast over de basislaag aan. Terwijl het mengsel nog nat is, maakt u met de spons een draaiende vegende beweging. Ga zo over het hele oppervlak. Laat het geheel goed drogen.
- Lak het werkstuk met Gloss Varnish.
Patineren met Clear Gel Medium
Door het werkstuk te patineren, lijkt het alsof het oud is. In de wat dieper gelegen delen brengt u namelijk kleur aan. Dit geeft het werkstuk een antiek uiterlijk. Vaak gebruikt men voor deze techniek bruine tinten. Soms ook groen en wit. Het voordeel van het Clear Gel Medium is dat u uw eigen patina kunt maken.
Werkwijze:
- Meng de gewenste kleur met het clear gel medium.
- Het hele werkstuk moet u patineren. Om te voorkomen dat de gel te snel droogt, werkt u stukje voor stukje. Breng dus op een stuk wat patina aan. Met een vochtige doek of spons wrijft u het overgrote deel weer weg. Doe dit totdat de kleur die achterblijft naar wens is.
- Werk zo verder tot het hele oppervlak behandeld is.
Tip 1: Wilt u slechts heel licht patineren, dan moet u veel gel wegpoetsen. Bij houten voorwerpen kan het daarom beter zijn al voor het patineren te lakken. Dit voorkomt dat de gel vroegtijdig in het hout trekt, waardoor het wegpoetsen moeilijker zal gaan. De laklaag moet u goed laten drogen, voordat u gaat patineren.
Tip 2: Een lichter effect krijgt u door een mengsel te maken van Clear Gel Medium en Glazing Medium. In dit geval wordt het mengsel transparanter. De ondergrond speelt dus een grote rol. GLAZING MEDIUM 118033/0106 (EN 106)
Met behulp van dit medium maakt men de verf transparant! U mengt in zo’n geval één druppel verf met minimaal drie druppels medium. Het resultaat is een transparante verf, waarbij de ondergrond of onderliggende lagen zichtbaar blijven. Dit geeft leuke resultaten, wanneer u bijvoorbeeld houten voorwerpen beschildert. In zo’n geval zal de houtnerf na het verven zichtbaar blijven.
Streepmotieven
Bij het werken met transparante verf blijft de onderliggende verflaag ietwat zichtbaar en beïnvloedt dus de kleur. Dit geeft een leuk effect wanneer u met streeppatronen werkt. Op de plaatsen waar de strepen elkaar kruisen zal de kleur een andere tint krijgen.
Werkwijze:
- Breng eerst een dekkende basislaag aan met acrylverf.
- Met behulp van tape plakt u de banen af. Duw daarbij de tape goed aan, zodat er geen verf onder kan lopen.
- Na het drogen verwijdert u de tape. Plak vervolgens de strepen af die er dwars overheen lopen. Meng ook de verf voor deze strepen met het medium. Schilder ook deze lijnen.
Twee in elkaar overlopende tinten
Een mooie achtergrond krijgt u door met twee tinten te werken, die in het midden van het werkstuk in elkaar overlopen. Vooral wanneer u met het Glazing Medium werkt, geeft dit schitterende effecten. Zo heeft u een prachtige basis op een doos of wandplaat, waar u vervolgens op kunt sjabloneren of schilderen.
Werkwijze:
- Kies twee tinten. Meng op het palet iedere kleur met het Glazing Medium. Zorg voor voldoende verf, zodat u het gehele oppervlak kunt beschilderen.
- Begin met de ene tint aan de bovenzijde van uw werkstuk. Met een brede kwast zet u de verf op en wrijft deze uit tot in het midden.
- Begin met de volgende tint aan de andere zijde. Neem daarvoor een schone kwast. Zet de verf op en wrijf deze eveneens naar het midden uit. Op het kruispunt van beide tinten vermengt u de kleuren, door hier met een kwast goed overheen te wrijven. Door snel te werken, zal de onderste tint nog vochtig zijn, zodat de beide lagen zich goed vermengen.
Techniek van het wegdeppen
Een apart effect krijgt u door een nog natte laag van verf en glazing medium te bewerken met een stuk papier of een zachte doek. U werkt hierbij met twee tinten van één kleur. Vooral vlakke oppervlakken laten zich gemakkelijk bewerken.
Werkwijze:
- Breng een basislaag aan met de lichtste tint verf.
- Breng hieroverheen een laag aan van Glazing Medium vermengd met een donkere tint verf.
- Kreukel een vochtige lap of een stuk papier in elkaar. Leg dit op de nog natte laag. Rol dit over het oppervlak. Het doek of papier zal nu een deel van de donkere tint opnemen.
MOSAIC CRACKLE MEDIUM STEP 1 EN STEP 2 MOSAIC CRACKLE ACTIVATOR 118033/0111 en 0112
Craqueleren behoort eigenlijk tot de technieken die uw werkstuk een verweerd uiterlijk geven. Er zijn nogal wat mogelijkheden met craqueleren. Bij deze techniek gebruikt u craquelélak.
Craqueleren is een techniek, waarbij de bovenste toplaag openbarst en de onderliggende kleur van het werkstuk zichtbaar wordt. De barsten wekken de indruk dat het werkstuk al oud is. Het craquelé-effect is het duidelijkst wanneer de onderliggende laag een duidelijk contrast vormt met de toplaag. Vooral de metallic verven geven als onderlaag een schitterend effect. Het antieke effect kunt u nog eens versterken, door na het craqueleren met een patina te werken. U heeft beide mediums nodig om een craquelé-effect te verkrijgen. U kunt zelf bepalen waar u op het werkstuk het craquelé-effect wilt hebben. Daar waar u de activator aanbrengt, ontstaan de barsten. De activator werkt bovendien als een sealer. U hoeft op de plaats van de activator geen laklaag meer aan te brengen. Vochtigheid kan het proces van het craqueleren niet nogmaals in gang zetten. U heeft het beste resultaat, wanneer u voor de onderliggende laag die zichtbaar wordt in de barsten een wat contrasterende kleur kiest. De mediums zijn bovendien zo sterk dat u zelfs metallic verven als onderlaag kunt gebruiken. Daarnaast kunt u zelfs de techniek van decoupage toepassen en daar een craquelé-effect in aanbrengen. Werkwijze:
Kies een basistint voor uw werkstuk. Meng deze met het Mosaic Crackle Medium:
1 deel medium met 2 delen verf = kleine barsten.
1 deel medium met 1 deel verf = middelgrote barsten.
2 delen medium met 1 deel verf = grote barsten.
Breng van dit mengsel een basislaag aan op uw werkstuk. Op deze laag kunt u een toplaag aanbrengen. Laat deze goed drogen. Breng nu op de plaatsen waar u craquelé effecten wilt, de activator aan. Alleen op deze plekken zal de verf openbarsten. Tijdens het drogen zullen de barsten ontstaan. U mag het droogproces niet met een haardroger of magnetron versnellen.
Heeft u het gehele oppervlak behandeld met activator, dan is een laklaag niet meer nodig. Heeft u slechts een deel bewerkt, dan kunt u beter het gehele werkstuk nog van een laklaag voorzien.
Tips:
Als toplaag kunt u ook kiezen voor een mengsel van kleuren. Gebruik een metallic goud als basislaag en kies voor een antiek effect als toplaag een mengsel van: Medium Apricot, Ivory en Burnt Umber, of gebruik een basislaag van metallic goud voor een pasteleffect een mengsel van Ivory, Light Apricot, Light Yellow, Light Pink. U kunt ook met meerdere kleuren op de basislaag motieven schilderen. Daarna kunt u kiezen wat u wilt laten craqueleren.
Op de toplaag kunt u ook sjabloneren en tamponneren. Vervolgens kiest u uit wat u wilt laten craqueleren.
Craqueleren op blank hout
Bij deze werkwijze behoudt u de blanke basis. De barsten worden zichtbaar, doordat u deze patineert.
Werkwijze:
Breng Mosaic Crackle Medium op het blanke hout aan.
Breng na het drogen een laag Mosaic Crackle Activator over het oppervlak aan. Tijdens het drogen ontstaan in de transparante laag barsten.Patineer het werkstuk nadat het goed gedroogd is met behulp van een mengsel van verf met Gel Medium. Veeg de gel goed weg, maar laat voldoende in de barsten achter.
Tip:
Deze werkwijze geeft een mooie basis om met volksschilderkunst op verder te werken.
Decoupage met craquelé-effect. Hierbij wordt de afbeelding die u op het werkstuk heeft aangebracht, ook gecraqueleerd. Dit geeft een werkelijk oud maar schitterend effect. Vooral plaatjes met zachte kleuren geven een prachtig effect.
Werkwijze:
Meng het Mosaic Crackle Medium met de kleur die u voor de basislaag heeft gekozen. De hoeveelheid medium bepaalt hoe groot de barsten zijn.
1 deel medium met 2 delen verf = kleine barsten.
1 deel medium met 1 deel verf = middelgrote barsten.
2 delen medium met 1 deel verf = grote barsten.
Breng een dikke laag van dit mengsel op het werkstuk aan. Laat dit goed drogen.
Knip de gewenste afbeelding uit en breng op de achterkant Mosaic Crackle Medium aan. Leg dit op het werkstuk op de gewenste plaats en duw licht aan. Laat dit drogen. Breng nu een laag medium aan over de afbeelding. Zorg daarbij dat alle kanten vastzitten en voorzien zijn van een laagje medium. Laat dit weer drogen. Breng nu een dikke laag activator aan over alle delen die u wilt laten craqueleren. Tot slot kunt u, indien gewenst, het werkstuk patineren.
Tip:
Over de basislaag van acrylverf vermengd met medium, kunt u een tweede verflaag aanbrengen. Daarvoor kunt u diverse technieken gebruiken, zoals bij de basistechniek is beschreven. QUICK CRACKLE 118033/0203
De werkwijze van de Quick Crackle is in principe steeds gelijk. U werkt met een onderlaag, de Quick Crackle laag en een toplaag. De volgorde waarin u deze lagen aanbrengt kan wel eens verschillen. De onderlaag of basislaag is de kleur die door de barsten zichtbaar wordt. Een duidelijk contrast tussen de toplaag en onderlaag, maakt het craquelé-effect alleen maar sterker.
Werkwijze:
Bij absorberende oppervlakken kunt u allereerst een laagje All-Purpose Primer op uw werkstuk aanbrengen. Vervolgens brengt u de onder- of basislaag aan met behulp van acrylverf of een metallic verf. Hier overheen komt een laagje Quick Crackle. Laat deze goed drogen. De droogtijd zal ongeveer 20-30 minuten in beslag nemen. Voor een goed effect moet deze laag egaal glanzend uitzien als hij droog is. Wanneer dit niet het geval is, brengt u nog een laagje aan. Nu brengt u de toplaag aan. Gebruik een zachte kwast of sponskwast. Let op dat u bij het aanbrengen van deze laag niet meerdere keren over dezelfde plaats verft. De craqueleerlak gaat dan drijven. Bovendien smeert u barsten die al zijn ontstaan weer dicht. De barsten ontstaan zodra de verf van de toplaag gaat drogen. Lak het hele werkstuk tot slot af met een lak. Een mooi resultaat krijgt u met behulp van de Gloss Varnish.
Tips:
De manier waarop u de toplaag aanbrengt, bepaalt wat voor soort barsten ontstaan:
Een dikke toplaag geeft brede barsten. Een dunne toplaag geeft een netwerk van kleine barstjes. Door de toplaag te sponzen, ontstaat een hele fijne craquelé.
De richting waarin u de toplaag aanbrengt, is de richting waarin de barsten lopen. Door de toplaag met een draaiende beweging aan te brengen, ontstaan cirkelvormige barsten.
Craqueleren in een transparante vorm
Het effect van de barsten blijft hetzelfde, maar in dit geval is de volgorde waarin de de lagen aanbrengt anders.
Werkwijze:
Open de vorm en breng aan de binnenzijde eerst een laag Quick Crackle aan. Let goed op dat overal lak wordt aangebracht. Laat deze laag goed drogen. Breng nu de kleur aan, die u gebruikt als toplaag. Deze wordt dus aan de buitenzijde van de vorm als toplaag zichtbaar. Bij het drogen van deze laag barst de verf open. De dikte van de laag bepaalt dus weer de grootte van de barsten. Vervolgens brengt u de laag aan, die u als onderliggende kleur wilt gebruiken. Bijvoorbeeld een metallic verf. Van buitenaf gezien, is dit de basislaag. Hij wordt door de barsten van de eerste laag zichtbaar. De transparante vorm geeft het geheel een glanzend uiterlijk. U hoeft het geheel niet te lakken. U kunt de beide delen van de vorm tegen elkaar drukken.
Craqueleren met een mix van kleuren
Bij de voorgaande craquelé technieken, gebruikte u één tint als toplaag. Een geheel ander effect krijgt u wanneer u meerdere tinten hiervoor gebruikt. Daarbij kunt u kiezen voor een antiek goudachtig uiterlijk, of voor een mix van pastelkleuren.
Werkwijze:
Gebruik metallic Gold als basislaag (U kunt eventueel eerst een primer aanbrengen)
Breng nu een laag Quick Crackle aan. Doe op een palet meerdere tinten acrylverf. Voor een goudkleurig effect neemt u: Medium Apricot, Ivory en Burnt Umber. Voor een pasteleffect neemt u de kleuren: Ivory, Light Apricot, Lime Yellow, Light Yellow, Bubble Gum, Lilac.
Neem een vochtige spons en dep in twee kleuren. Dep over een stukje keukenrolpapier en dan op uw werkstuk. Herhaal dit maar wissel nu van kleuren. Ga zo door totdat u het hele werkstuk gesponst heeft. Let op dat u niet te vaak over hetzelfde plekje sponst. Bij het drogen ontstaat een heel fijn craquelé. Lak het werkstuk af met een Satin Varnish
Tip:
Deze techniek laat zich goed combineren met ornamenten die u inkleurt met goudkleurige verf en patineert met een mengsel van witte verf en water.
TEXTILE MEDIUM 118033/0101
Voor het verven op textiel, bijvoorbeeld lampenkappen, gordijnen, t-shirts, boodschappentasjes, etc. kunnen we de verf vermengen met het Textile Medium. U mengt de verf 1:1 met het Textile Medium. Hierdoor wordt de verf zachter en beter toepasbaar op kleding, zodat het kledingstuk niet hard aanvoelt. De verf kan gesjabloneerd worden, maar ook rechtstreeks met een penseel worden aangebracht. We raden aan om het project met een strijkbout te fixeren. Stel de strijkbout in op de temperatuur van het textiel en met een ronddraaiende beweging fixeert u de verf in het textiel, zodat de verf haar originele kleur zal behouden, ook na herhaalde wasbeurten. Ook kan het geverfde textiel 30 minuten op een lage temperatuur in de droogtrommel worden gefixeerd.
Wel moet u minstens 72 uur wachten voordat het textiel gewassen kan worden.
PEARLIZING MEDIUM 118033/0124
Met het Pearlizing Medium is het mogelijk om van de acrylverf een parelmoerverf te maken.
Omdat er een mengsel gemaakt moet worden van medium en verf, is het wel aan te bevelen om genoeg te mengen om het gehele werkstuk te bewerken. Het mengen moet voorzichtig gebeuren en het beste is om druppelsgewijs de verf aan het medium toe te voegen, totdat de juiste kleur verkregen is.
ALEENE'S CLEAR WOODSTAIN & PATINA’S
De Woodstain en de patina’s zijn op oliebasis. Door een willekeurige Aleene's acrylverf te mengen met Aleene's Wood Stain Clear (118038/1101) maakt u uw eigen kleur beits! De penselen zijn met water en brushcleaner makkelijk schoon te maken. Met de Woodstain kunt u van alle kleurtjes weer een beits of patina maken. Meng de verf door de Woodstain tot dat de juiste kleur verkregen is. Dit kunt u aanbrengen op blank hout, zodat de houtnerf nog goed zichtbaar blijft. De patina’s (118033/0120 t/m 0123) zijn verkrijgbaar in 4 voorgemengde kleuren: Blue, Green, Pecan Sparkle en Brown. Deze kunt U ook op ongeglazuurde keramiek gebruiken. HEIRLOOM CRACKLE VARNISH 118033/0116
Deze Varnish kan op alle ondergronden, behalve op textiel worden aangebracht. Dit is een lak die met hele fijne barstjes craqueleert en hoeft dus niet meer afgelakt te worden. Breng het met een zachte kwast in een vloeiende laag aan. Niet gebruiken op poreuze ondergronden.
Lak het project wel af indien het buiten moet staan, het in vochtige ruimtes moet staan of
vaak opgepakt zal worden. Lak af met Satin of Gloss Varnish.
-------------------------------------------------------
DE VERNISSEN
Om een werkstuk af te werken en van een beschermlaag te voorzien, maakt u gebruik van een lak of vernis. Daarbij biedt het Aleene’s® programma u diverse mogelijkheden:
GLOSS VARNISH (& OUTDOOR) 118033/0103
SATIN VARNISH (& OUTDOOR) 118033/0102
MATTE VARNISH (& OUTDOOR) 118033/0107
Dit zijn sealers, die het werkstuk van een transparante beschermlaag voorzien. Zoals de namen al aangeven, kunt u kiezen uit een glanzende, zijdeglans of matte lak. De vernissen zjin er ook voor buitengebruik, zodat voorwerpen die niet met de Outdoorverf zijn beschilderd, toch voor buiten beschermd kunnen worden.
GLITZY SEALERS: 118038/0976 t/m 0978
Dit zijn eveneens sealers. In deze laksoort zit echter een glitter verwerkt. U kunt kiezen uit een goud, zilver of kristal glitter. De lak droogt glanzend op. Kwasten moet u, vanwege de glitter goed uitspoelen. Met behulp van deze sealer kunt u leuke accenten aanbrengen. U hoeft namelijk niet het hele werkstuk met de Glitzy Sealer te behandelen. De Glitzy Sealer is goed te gebruiken in combinatie met de Gloss Varnish.
Tip:
De Gloss Varnish heeft een schitterende glans. Door over de Glitter Gloss een extra laagje Gloss Varnish aan te brengen krijgt u een extra glanzend en glad resultaat. OUTDOOR VERF 118036/0101 t/m 0126
Naast het bestaande assortiment van 78 acrylverven, 13 metallicverven en mediums en lakken, is er nu ook een Outdoorverf op de markt. 26 prachtige kleuren, waarvan 4 metallic kleurtjes kunnen worden gebruikt op projecten die de tand destijds moeten doorstaan. Deze verf is weerbestendig en kan gebruikt worden zonder aflakken. Ook zijn er in het assortiment 3 Outdoorlakken opgenomen, zodat u mooie glanzende, zijdeglans of matte effecten kunt verkrijgen.
BRUSH CLEANER
Penselen gaan langer mee als ze goed gereinigd worden. Masseer de brushcleaner in de haren en spoel goed uit. Ook te gebruiken om verse verf uit kleding te halen en als appret in de penselen, zodat ze langer meegaan.
SNOW
Er zijn vier soorten sneeuw verkrijgbaar. Met behulp van deze producten kunt u een werkstuk van een laagje sneeuw voorzien. Het is een pasta, die u met een paletmes of waaierpenseel kunt aanbrengen. Daarna kunt u met behulp van de vingers, spatel of paletmes de massa in vorm duwen, of voorzien van een structuur. Penseel of gereedschap maakt u schoon met water en zeep. Deze producten kunt u op beschilderde of ongeschilderde werkstukken aanbrengen. TRUE SNOW 118038/0407
Deze witte massa kunt u zo uit het potje op het werkstuk aanbrengen. Breng het vervolgens met de vingers, spatel of paletmes in vorm. Tevens kan deze sneeuw met een paar druppels acrylverf vermengd worden voor een kleurige pasta. Laat geruime tijd drogen.
GLITTER SNOW 118038/0408
Het sneeuweffect wordt hierbij nog extra versterkt door de glitters die in de massa verwerkt zijn. De kristalkleurige glitters zorgen na het drogen voor een vrolijke glinstering in het werkstuk. De massa wordt op eenzelfde wijze verwerkt als de True Snow.
NO FIRE SNOW 118038/0415
Deze sneeuw is veel zwaarder dan de anderen, omdat er een zandachtige grove korrel in is verwerkt. Deze pasta kunt u uitstekend gebruiken op daken van vogelhuisjes die daarna met verdunde verf kunnen worden gepatineerd. Ook kan deze pasta gebruikt worden voor het nabootsen van de Verdigris techniek en verweerd of roestig ijzer.
NO FIRE ICICLE SNOW (Duncan) 118038/0416
In deze zachte pasta zitten grotere fonkelende glitters verwerkt, waardoor meer een ijspegeleffect kan worden verkregen.
-------------------------------------------------------
DE LIJMEN
Om het scala van producten te completeren biedt Aleene’s® ook nog een uitgebreide serie lijmen:
ORIGINAL TACKY GLUE 118038/0402
De bekende kwaliteitslijm van Aleene’s® in de gouden fles. Deze lijm is zeer geschikt voor huishoudelijke reparaties en droogt kleurloos op en blijft flexibel. Deze lijm is ook zeer geschikt voor gebruik door kinderen.
QUICK DRY TACKY GLUE 118038/0404
Deze lijm heeft een zeer snelle droogtijd. Andere vergelijkbare lijmen hebben een droogtijd van minimaal 2 uur tegen plm. 35 minuten van de Quick Dry Tacky Glue. Geen andere witte hobbylijm droogt sneller of kleeft sneller. Quick Dry Tacky Glue heeft dezelfde lijmkracht als de Original Tacky Glue.
OK TO WASH IT 118038/0403
Deze gifvrije kwaliteitslijm is speciaal voor stoffen en textiel, voor het plakken van applicaties en zomen. De lijm droogt kleurloos op en laat niet los (fijne was). De lijm blijft flexibel maar is niet geschikt voor 100% polyester of 100% acryl. Het voorwerp wat met deze lijm behandeld is kan niet chemisch worden gereinigd. Test altijd eerst voor de beste resultaten.
Werkwijze:
Breng op beide oppervlakken een gelijkmatige laag lijm aan. Laat 3 tot 5 minuten drogen. Druk de stoffen licht en gelijkmatig aan. Laat 24 uur drogen. Wacht na het plakken één week met wassen.
FOAMTASTIC 118038/0410
Deze supersterke lijm is speciaal v/or piepschuim (styropor) en schuimrubber. Ook zeer geschikt voor droogbloemen, glitterstenen, kralen en knopen.
Werkwijze:
Zorg dat het oppervlak schoon en droog is en breng lijm aan op beide oppervlakken. Druk de te lijmen objecten op elkaar. Sluit het flesje direct af als u klaar bent. Is na één uur droog en na 24 uur uitgehard. Gemorste verf altijd met warm water en zeep verwijderen.
Tip:
U kunt de lijm met een klein beetje Aleene’s® verf mengen. Nu heeft u een gekleurde lijm. Als u deze op een styroporvorm smeert kunt u de bal in zaden, kruiden, kraaltjes, etc. rollen.
THICK DESIGNER TACKY GLUE 118038/0401
Een dikke lijm die heel stevig plakt. Deze lijm breekt niet bij warmte of kou en droogt kleurloos op. Ook geschikt voor gebruik door kinderen.
Tip:
Deze lijm is uitermate geschikt om te gebruiken als alternatief voor het lijmpistool of in combinatie met. Vooral groendecoraties zijn hierdoor weerbestendig en gaan niet los.
NAPKIN APPLIQUE GLUE 118038/0409
Deze lijm is geschikt voor het plakken van papieren servetten op stof, hout of andere materialen. Droogt kleurloos op en blijft flexibel en bovendien wasbaar. Gebruik uitsluitend licht gekleurde stoffen. De kleur van de stof schijnt door het dunne servet. Was de stof vooraf zonder wasverzachter. Leg karton onder de stof om doorlekken te voorkomen. Test altijd eerst voor de beste resultaten.
Basistechniek:
Knip het patroon uit het servet. Leg dit op de stof en markeer de randen met een verdwijnpen. Neem het patroon van de stof en verwijder de onbedrukte achterste papierlagen.
Breng een gelijkmatige laag Napkin Applique Glue aan op het gemarkeerde deel van de stof.
Leg het servet op de lijn. Strijk het servet met een zachte droge kwast glad. Wacht 5 minuten en breng over het servet een gelijkmatige laag Napkin Applique Glue aan.
U kunt het werkstuk eventueel met Scribbles 3D textielverf versieren.
De Vlieseline Techniek:
Verwijder de onbedrukte papierlagen en strijk het servet op dubbelzijdig plakvlieseline.
Knip het patroon uit en trek het papier aan de achterkant er af. Strijk deze zijde vast op de stof.
Breng een gelijkmatige laag Napkin Applique Glue aan over het servet. U kunt het werkstuk eventueel met Scribbles 3D textielverf versieren.
Tip:
Laat het werkstuk 24 uur drogen voor het dragen. Wacht 7-10 dagen met wassen (handwas).
Niet centrifugeren of wringen. Aan achterzijde strijken.
CLEAR GEL TACKY GLUE 118038/0411
Deze superlijm heeft dezelfde kwaliteiten als de Original Tacky Glue. Er hoeft niet meer gewacht te worden tot de lijm helder opdroogt, omdat deze al helder uit het flesje komt.
REPOSITION-IT TACKY GLUE 118038/0417 en 0418
Voor tijdelijke hechting van artikelen op papier, hout, metaal, glas gebruikt u Reposition-it Tacky Glue. Deze lijm is perfect om bijvoorbeeld posters op muren te plakken, kindertekeningen op de ijskast, decoratief papier op ramen, tijdelijke hechting van behang op muren, textiel op hout, textiel of papier op lampenkappen of voor een tijdelijke hechting van textiel bij het quilten. Deze lijm is verkrijgbaar in een spuitflacon en een knijpflesje.
PAPER GLAZE 118038/3015
Paper Glaze is een helder glanzende dimensionale lamineerlak voor papier en kaarten. Met het handige speciale tuitje kan men dunne lijnen trekken en er glitter of funny beads op strooien. Voor grotere oppervlakken kan een penseel gebruikt worden.Ook kan Paper Glaze worden gemengd met een van de Aleene’s® Acrylverven. Paper Glaze heeft na het drogen een glanzend transparant uiterlijk.
Tip:
Meng het Paper Glaze met een paar druppels verf en stempel daarmee op aquarelpapier.
Kleur daarna de achtergrond in met wat verdunde Aleene’s® verf die met een spons wordt aangebracht.
-------------------------------------------------------
ALEENE’S TECHNIEKEN:
Techniek SPONZEN:
Door middel van deze techniek brengt u een zacht netwerk van verf op een ondergrond aan. De techniek kunt u op verschillende manieren gebruiken en op diverse soorten materialen toepassen.
Gebruikte Materialen:
Zoals de naam al zegt, maakt u bij deze techniek gebruik van een spons. Dit kan een natuurspons zijn maar u kunt ook een synthetische spons gebruiken. De natuursponzen geven schitterende resultaten. Voor een gevarieerd patroon kunt u de synthetische spons eventueel wat bewerken. Pluk dan uit de vochtige spons hier en daar stukjes, zodat de gaten wat groter worden. Pluk dan ook stukjes uit de rechte randen van de spons. Zo krijgt u geen ‘rechte’ afscheidingen op het werkstuk. Door met de spons te werken, zal op het werkstuk een soort ‘netwerk’ van kleur achterblijven met een zachte overgang.
Een heel ander effect krijgt u als u gaat sponzen met behulp van een prop huishoud- of vershoudfolie. In zo’n geval zal het patroon grilliger zijn. U ziet meer rechte afscheidingen en de diverse vouwen en plooien terug.
1. Sponzen met één kleur
In dit geval brengt u over de basislaag of op het werkstuk een vleug van één tint aan. Een mooi effect daarbij krijgt u bijvoorbeeld door het gebruik van metallic verf.
Werkwijze:
Breng, indien nodig, een dekkende basislaag aan op uw werkstuk.
Neem een vochtige spons. Doop deze in de gewenste kleur verf. Dep daarna op de tissue de meeste verf er weer af. Spons nu over uw werkstuk. Duw niet te hard. Til de spons steeds recht omhoog. Op het werkstuk zal een zachte tint achterblijven. Bewerk zo het gehele oppervlak.
Tips:
Een mooie combinatie vormt hierbij een basislaag van Ivory met daarover Gold of Antique Gold gesponst. U kunt delen van uw werkstuk afdekken. Spons daarna de rest van het werkstuk. Deze werkwijze kunt u bijvoorbeeld toepassen bij het maken van kaarten. Dek deze bijvoorbeeld af met een rond stuk papier en spons de rest van de kaart. In de cirkel die zo is ontstaan, kunt u een driedimensionale afbeelding plaatsen.
2. Sponzen met meerdere kleuren
Hierbij gebruikt u twee of drie tinten verf. Vooral met het palet van Aleene’s® wordt het kiezen van bij elkaar passende tinten een stuk gemakkelijker. Immers alle tinten uit één kleurenfamilie passen uitstekend bij elkaar. Bovendien kunt u ook de diverse kleuren goed met elkaar combineren.
Werkwijze:
Breng op uw werkstuk een dekkende basislaag aan. Gebruik daarbij één of twee lagen van de lichtste tint. Na het drogen neemt u een kleine spons. Maak de spons vochtig. Doop de spons in de middelste tint verf. Dep de spons daarna op een tissue, zodat het teveel aan verf eraf gaat. Dep nu voorzichtig op het werkstuk. Duw niet te hard, hierdoor ontstaan vlekken. Let er bovendien op dat u de spons tijdens het deppen niet draait. Dit geeft hinderlijke vegen. De basislaag en eventuele onderliggende lagen moeten steeds zichtbaar blijven. Laat de voorgaande laag goed drogen. Breng daarna op dezelfde wijze een tweede laag aan met de donkerste tint verf. Laat de onderliggende twee lagen goed zichtbaar blijven.
Tips:
U krijgt een onregelmatig patroon, door uit de vochtige spons wat stukjes te plukken.
Draai de spons tijdens het deppen af en toe een kwartslag. Zo voorkomt u dat u een ‘eentonig’ patroon krijgt. Lak de werkstukken af na het sponzen met een varnish.
3. Sponzen met metallics
Hele aparte effecten krijgt u door het sponzen met de metallics.
Zoals al eerder aangegeven, kunt u met één kleur al mooie resultaten krijgen. Ook een combinatie van metallic kleuren zorgen voor verrassende effecten. De werkwijze van het sponzen blijft gelijk. Met een acrylverf brengt u eventueel eerst een basislaag aan. Daarna sponst u met de metallics.
Tips:
Een leuk resultaat krijgt u door de volgende combinaties: Mix van metallics: breng een zwarte basislaag aan. Spons hierop met Copper en Gold. U gaat hierbij op dezelfde manier tewerk als bij het gebruik van een spons. In dit geval sponst u echter met een prop transparante huishoud- of vershoudfolie. Scheur een stuk af en vorm er een prop van. Dep hiermee in de verf, over een tissue en dan op uw werkstuk. Ook kunt u weer variëren door diverse kleuren en/of tinten te gebruiken.
Techniek DRYBRUSHEN:
Drybrushen is een techniek om accenten en schaduwen op een werkstuk aan te brengen. U gebruikt daarbij een stugge kwast. Daarmee verstuift u als het ware de verf over het oppervlak. Iedere keer brengt u een dun laagje van een bepaalde kleur aan. Door met meerdere dunne laagjes te werken krijgt u een schitterend resultaat. Deze techniek kunt u heel vaak gebruiken. Vooral bij het beschilderen van gipsfiguren en keramiek kunt u van deze techniek gebruik maken. Doordat u met deze techniek zachte tinten kunt aanbrengen, kunt u op deze wijze mooie schaduwen, zachte accenten of bescheiden blosjes op uw werkstuk aanbrengen.
Bij deze techniek moet u het gebruik van water vermijden. Gebruik voor meerdere kleuren het liefst steeds een andere kwast. Gebruikt u dezelfde kwast, druk deze dan na het schoonmaken in een tissue volledig droog. Deze techniek kunt u op meerdere soorten materialen gebruiken. Vooral wanneer er reliëf in het werkstuk zit, worden de resultaten van het drybrushen duidelijk zichtbaar.
Werkwijze:
Schilder uw werkstuk eerst in de gewenste kleuren. Dit kunt u met de pure verf doen, of met de verf vermengd met het Glazing Medium. Gebruikt u de techniek van het patineren, dat doet u dit voor u gaat drybrushen. Laat de basis goed drogen.
Ga nu met een stugge kwast door de verf, waarmee u een accent of schaduw wilt aanbrengen. Wrijf nu met de kwast over een tissue. U wrijft in feite bijna alle verf weer uit de kwast.
Met uw kwast aait u nu over het in te kleuren vlak. Er zal een lichte tint op het werkstuk achterblijven. Herhaal dit geheel, totdat de kleur de juiste sterkte heeft. U werkt steeds met dunne laagjes.
Tips:
Door met dunne laagjes te werken krijgt u de mooiste resultaten.
Heeft u een werkstuk met reliëf, dan wrijft u dwars over het reliëf. Hierdoor blijft de kleur alleen op de hoger gelegen delen achter. Voor een mooi glanzend accent kunt u de metallics gebruiken.
Techniek TAMPONNEREN:
Wanneer u met een sjabloon of stencil werkt, dan kunt u de techniek van het tamponneren gebruiken. Daarbij gebruikt u een stugge tamponneerkwast van varkenshaar.
Werkwijze:
Breng op het werkstuk eerst een basislaag aan. Hierbij kunt u gebruik maken van dekkende verf of de verf met het Glazing Medium vermengen tot een transparante verf. In zo’n geval zal op een houten werkstuk de nerf zichtbaar blijven. Leg het sjabloon op uw werkstuk. Met tape zet u het op enkele plaatsen vast. Werk met 2 delen verf dat met 1 deel medium is vermengd.
Houd de kwast rechtop en stamp met uw kwast over de overgang van het sjabloon en het werkstuk. Werk zo geleidelijk aan naar het midden. Het midden van het patroon mag wat lichter blijven van kleur. Neemt u nieuwe verf aan de kwast, dep deze dan eerst weer af op een tissue. Met behulp van een papiertje kunt u ernaast liggende openingen afdekken, die een andere kleur moeten hebben. Hierdoor voorkomt u dat de kleuren ongewenst vermengd raken.
Tip:
Een mooi effect krijgt u als het midden iets zachter van kleur blijft. Ook het werken met twee tinten van één kleur geeft een mooi resultaat. Zo kunt u schaduwen en accenten aanbrengen.
Techniek SCHILDPAD EFFECT:
Voor deze techniek gebruikt u alcohol. Bij deze techniek brengt u allereerst een basislaag aan. De toplaag die u daarna aanbrengt bewerkt u met alcohol. De alcohol duwt als het ware de verf uiteen, waardoor de basislaag weer zichtbaar wordt. Voor de basislaag kunt u de metallics gebruiken of een kleur uit het palet. Een mooi effect geeft een basislaag van metallics met daarover een toplaag van Black. De basislaag kunt u ook uit een mix van metallic kleuren opbouwen.
Werkwijze:
Breng een basislaag aan. Een enkele kleur of een mix van kleuren.
Voor de toplaag mengt u de gewenste kleur verf met water tot er een melkachtige vloeistof ontstaat. Zet de alcohol klaar met een pipet erbij. Met de kwast brengt u de toplaag aan. Terwijl deze nog nat is zet u de pipet er op. Laat er enkele druppels alcohol uit lopen. De alcohol duwt nu de verf opzij, waardoor de basislaag zichtbaar wordt. Behandel zo het hele werkstuk. Lak het werkstuk tot slot met Gloss Varnish.
Tips:
Een mooi effect krijgt u met een basislaag van Gold, waar u met Antique Gold of Copper overheen sponst. Voor de toplaag gebruikt u Black. Een zacht gekleurd effect krijgt u door een lichte basistint met een donkere tint uit dezelfde kleurenfamilie. Een vrolijk effect krijgt u door een mix van kleuren met een witte toplaag
Techniek ANTIEKEFFECT MET METALLICS
Deze werkwijze geeft een werkstuk het uiterlijk van metaal dat oud en gebruikt is. In principe maakt u gebruik van de techniek van het patineren. Dat is een techniek, waarbij u een mengsel van verf of patina aanbrengt over het hele werkstuk. Terwijl dit mengsel nog nat is, wrijft u het merendeel weer weg. Het mengsel en dus de kleur blijft alleen in de dieper gelegen delen van het werkstuk achter. Hierdoor lijkt het alsof het werkstuk gebruikt, stoffig en oud is.
Werkwijze:
Beschilder het werkstuk met metallic goud of zilver. Voor een mooi resultaat kunt u het beste twee lagen aanbrengen.Voor een goudkleurig voorwerp maakt u een mengsel van witte verf en water. Voor een zilverkleurig voorwerp maakt u een mengsel van groene verf en water.
Werk nu steeds deel voor deel het werkstuk langs. Breng op een deel het water/verfmengsel aan en poets met een vochtige tissue of doek het meeste weer weg. Laat vooral in dieper gelegen delen veel van dit mengsel zitten. heeft u teveel weggehaald, dan brengt u hier opnieuw een laagje van dit mengsel aan. Lak het werkstuk af met Gloss Varnish.
Tip:
Een mooi resultaat krijgt u door na het patineren nogmaals te drybrushen met metallic verf. Zo kunt u bijvoorbeeld het goudkleurige voorwerp een apart accent geven.
Techniek RUSSISCH EFFECT
Met behulp van deze techniek krijgt u een schitterende basis waar u later op kunt schilderen of sjabloneren.
Werkwijze:
Breng een dekkende basislaag aan met Black. Breng hierop met een tamponneerkwast gouden of zilveren veegjes aan. Voor de toplaag maakt u een mengsel van enkele druppels verf met veel Glazing Medium. Voor de goudkleurige vegen gebruikt u True Red, voor de zilverkleurige vegen het True Lavender. Zorg dat het mengsel zeer transparant is. Breng een laag van dit mengsel over het gehele werkstuk aan. Een rode of blauwe zweem van kleur wordt zichtbaar. Schilder of sjabloneer hierop uw motief. Lak het geheel af met Gloss Varnish.
Techniek VERWEERD METAALEFFECT
Om een verweerd koper (verdigris) of roestig ijzer na te bootsen kunnen we No Fire Snow gebruiken. In deze Snow zitten kleine korrels verwerkt, die het effect van het oxidatieproces nog eens versterken. Na het opbrengen van de No Fire Snow verft u voor het verdigriseffect het object met Dusty Green en voor het roestige ijzer gebruikt u Deep Peach. Na het opbrengen werkt u het werkstuk af door er met metallic verven overheen te drybrushen. Wilt u het werkstuk voorzien van een beschermende laklaag dan kunt u het aflakken met een laagje Satin Varnish.
Werkwijze:
Op het werkstuk brengt u een basislaag aan met No Fire Snow en de bijbehorende kleur verf.
Na het drogen brengt u hierover een laagje aan van verf wat sterk vermengd is met water. Poets met een vochtige spons het overgrote deel weer weg, maar laat veel van de tint achter in de dieper gelegen delen. Voor het Verdigris neemt u een mengsel van witte verf en water.
Voor het roestige ijzer een mengsel van zwarte verf en water. Drybrush vervolgens het werkstuk met de metallics. Voor het Verdigris drybrusht u eerst met Antique Gold en vervolgens met Copper. Voor het roestige en vervolgens met Silver, of Antique Gold en Gold.
-------------------------------------------------------
Is het mogelijk met Aleene’s ook op glas te verven?
Antw: Ja, dat is mogelijk! Maak dan het glas goed schoon en droog het af. Breng een laagje Aleene’s All Purpose Primer aan en laat het drogen. Hierna kan op het glas geverfd worden met onverdunde verf. Als alles droog is, dan een laag Make Me Keracoat (118102/0021) aanbrengen en laten drogen. U kunt eventueel ook Decorfin mat transparant aanbrengen (812824/1231) of glans (812824/1241). Als het werkstuk droog is, dit in een koude oven plaatsen en geleidelijk tot 160 graden verhitten. Een half uur in de oven laten bakken en dan verder ook in de oven compleet laten afkoelen.
Aflakken van werkstukken
* Wanneer een werkstuk afgelakt wordt met een kwast of penseel die al eerder is gebruikt om verf aan te brengen, is de kans groot dat er nog verfresten uit het penseel komen en zodoende de lak vervuilen. Daarom is het ook aan te bevelen om 1 kwast uitsluitend te gebruiken om werkstukken af te lakken. Kars heeft daar een prachtig mooie Royal Penseel voor die maar liefst 2.5 cm breed is. Deze zit in een setje tesamen met een ¾”en ½” penseel (No.: 116807/0155). Merk de kwast met een Identipen, zodat deze duidelijk herkenbaar blijft als aflakkwast!
* Ook voor de producten, zoals Servage, Outdoor en Multicoat bevelen wij aan om een aparte kwast te gebruiken, die NOOIT met verf in aanraking zal komen.
* Het gebruik van sponskwasten om af te lakken is af te raden, omdat deze meestal blaasjes veroorzaken, die dan weer weggestreken moeten worden.
* Werkwijze aflakken:
Lak het werkstuk af met een zo egaal mogelijke laag. Eventuele blaasjes voorzichtig wegstrijken met het penseel. Alles goed laten drogen en eventueel nog een laagje lak aanbrengen.
Bron: de firma Kars bestaat niet meer!